07-02-2013

Panzeri, Banca Raiffeisen, Lugano

Switzerland, Lugano,

Banks, Sport & Wellness, Offices,

Stone, Cement, Glass,

In an existing building in the centre of Lugano, architect Attilio Panzeri designs a bank branch which addresses the issue of how to design in an existing building.



Panzeri, Banca Raiffeisen, Lugano
In his plans for Raiffeisen?s Lugano branch, architect Attilio Panzeri addressed the complex theme of working in the context of an existing construction. The branch is on two floors of an existing concrete building in the centre of Lugano with a complex load-bearing structure that determines its internal layout.

The need to ensure greater visibility and make the bank stand out from its surroundings encouraged the architect to work on the façade, using the material effects of colours and transparencies and materials such as glass, natural stone and steel. Its transparency seems to prolong the block of wickets as far as the portico of the building. Customers go directly from the street into the public area for conducting transactions, where the architect uses elements combining architecture with sculpture to distinguish different functions, separating the waiting area from the wickets. On the ground floor, a metallic fabric acts as a filter visually separating the public area from the private zone, maintaining a perception of spatial continuity, while on the upper levels etched glass walls separate the offices and the manager?s office.

(Agnese Bifulco)

Design: Attilio Panzeri
Project team: Patrizia Benzoni - Matteo Chiosi
Structural design: engineer Roberto Prà
Location: Lugano (Switzerland)
Photos: Filippo Simonetti

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×