21-09-2016

Ku.Be House of Culture and Movement by ADEPT and MVRDV

ADEPT, MVRDV,

Copenhagen, Denmark,

Sport & Wellness, underground,

A joint project by ADEPT and MVRDV to construct a new community space in the metropolitan area of Copenhagen, Denmark.



  1. Blog
  2. News
  3. Ku.Be House of Culture and Movement by ADEPT and MVRDV

Ku.Be House of Culture and Movement by ADEPT and MVRDV A joint project by ADEPT and MVRDV to construct a new community space in the metropolitan area of Copenhagen, Denmark. The Ku.Be House of Culture and Movement combines culture, health and sport under one roof.



More and more studies are showing that a sedentary lifestyle is the new scourge of humanity. According to researchers, life without regular movement is just as harmful as cigarette smoking, because it causes a great many illnesses that are hard to stamp out. So, movement - in the form of physical exercise and sports and health - is playing an increasingly important part in the design of community spaces, enabling local governments to in some way influence the lifestyles of their citizens.





One response to this is the Ku.Be House of Culture and Movement, which has just opened in Frederiksberg, Copenhagen. A community centre aimed at improving the quality of life of its users: this was the brief that the designers from ADEPT and MVRDV worked on to create a building consisting of six segments, each a different shape and colour to bring together theatre, sports and learning.



Ku.Be was designed as a space that “encourages the unexpected” says Martin Krogh, co-founder of Danish firm ADEPT, a place where “we tried to turn your average experience of a building on its head”, explains Jacob van Rijs, co-founder of MVRDV. 



The design of the exteriors plays an important part in expressing the character of the six segments and the activities taking place inside them; these urban gardens connect Ku.Be with the actual city. A diverse landscape system of microclimates with changing sounds, lights and scents fits seamlessly into the building and reaches out to Frederiksberg.



A design that further expresses the desire to integrate Ku.Be in the city's daily routine so that citizens can really own both the 4000 sq.m complex and even more importantly everything it offers for their health and leisure.


 
With Ku.Be, ADPET and MVRDV have teamed up to design a complex where the architecture is the tangible link between body and spirit, between culture and movement, an all-round place of wellness.

Christiane Bürklein

Credits:
ADEPT and MVRDV achieved the project through close collaboration with: Soeren Jensen Engineers who provided the complex structural engineering to support the visionary architecture; SLA landscape architects, who designed the urban garden surrounding Ku.Be; and Max Fordham LLP to achieve environmental comfort throughout the building. Ku.Be was made possible by major contributions by Realdania and LOA (Lokale- & Anlægsfonden). 
Location: Frederiksberg, Copenhagen – Denmark
Year: 2016
Images: Adam Mørk

GALLERY


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter