21-11-2011

Marco Piva, recovered architectures

Marco Piva,

Andrea Martiradonna,

Treviso,

Restaurants, Shopping Centers, Auditorium, Sport & Wellness,

Cement,

Retraining,

Marco Piva’s studio recovers a "monstrous" building in the province of Treviso for new functions which add quality to life in this suburban residential district.



Marco Piva, recovered architectures

In a suburban area in Treviso, Marco Piva's architectural studio was commissioned for the functional and architectural recovery of a commercial building constructed in 1995.
The concrete construction was originally a shopping centre, later transformed into a multipurpose building incorporating a variety of living solutions and new functions such as an auditorium, a fitness centre, a restaurant and other facilities included in the integrated urban and environmental redevelopment plan for the area.
The existing skeleton, consisting of a mesh of pillars and beams, was transformed into a building with volumes arranged in steps with terraces on the surfaces obtained by the progressive setting back of the walls. The entire complex centres on the contrast between transparency and opacity, with bright red closed surfaces and windows with dynamic screens to adapt to different weather conditions. The lighting system inside the pillars distributes light all along the structure, further lightening it and creating an evocative scene by night.

(Agnese Bifulco)

Design: Studio Marco Piva
Location: Carità di Villorba – Treviso, Italy
Illustrations: Andrea Martiradonna, courtesy of Studio Marco Piva


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter