13-09-2018

Stefano Boeri Architetti's first project in Tirana, the Blloku Cube

Stefano Boeri Architetti,

Tirana, Albania,

Offices, Commercial Buildings, Shopping Centers,

Work has started for building the first project implemented in Tirana by the firm Stefano Boeri Architetti, the Blloku Cube, a multi-purpose building included in the master plan of the Albanian capital designed by the same firm.



Stefano Boeri Architetti's first project in Tirana, the Blloku Cube

Work has started in Tirana on the Blloku< Cube multipurpose building, the first construction by the firm Stefano Boeri Architetti in the Albanian capital. The project is included in the “Tirana 2030&rdquo town plans, also drafted by Stefano Boeri Architetti, together with UNLAB and IND. The new building is in the central part of Tirana, in one of the most important districts of the city, Blloku. Once a military area in the post-communist period with limited and controlled access, it has now become an importante area for the public life of the city, transformed by the proliferation of services, shops, bars and restaurants.
The district consists of a network of regular blocks. The plot at the crossing between the streets named after Pjeter Bogdani and Vaso Pasha is the one designated for Stefano Boeri Architetti's new project. The presence of the two roadways has enabled the architects to position the main entrances to the building on the two streets, distinguishing those of the shopping part from those leading to office spaces.

Exploiting the position of the plot on a corner, the architects designed a volume with a square base, each side of which measuring about 30 metres, with a corner cut out precisely so as to correspond to the crossing between the two streets named after Pjeter Bogdani and Vaso Pasha and the main entrance to the building. This solution creates a partly covered square in which the ground is on the same level as the sidewalk so that the continuity of the sidewalk between the outside and the inside is a natural way of inviting passers-by to enter the shopping area. The first floor of the building occupied by shops is also intended to be part of the shopping area. In a position corresponding to the corner cut away up to the first floor, the façade is slanted so as to join up to the regular shape of the layout plan which resumes from the second floor. Inside, the bend in the glazed façade becomes a stopping area with a system of seats of different heights resting against the structure of the façade and from which to look at the city from different points of view. The different shape of the outline plans of the first two levels compared with the next five ones up becomes a statement of the exceptional nature of these two floors compared with the rest of the building. Looking at the building froom outside, it becomes clear that a different function is performed on the first two levels than on the next five floors, intended for offices. The seventh floor of the building, on the other hand, houses a un Roof Garden Restaurant.

The architects designed a special façade in order to give the building a strong identity, so as to make it immediately recognisable as part of the skyline of the city, an urban landmark with high thermal performance levels. The double skin of the Cube is a technological system consisting of a first layer of skin formed by a curtain wall, a continuous glazed façade that both insulates and isolates the building. The second skin, instead, is a sophisticated system, a technological screen made of anodized aluminium that vibrates and changes its colour depending on the weather conditions thanks to the modular system of which it is composed.

(Agnese Bifulco)

Blloku Cube- Multi-purpose building
Architects: Stefano Boeri Architetti 
Place: Tirana, Albania
Year: 2017 – under way /> Customer: INVEST SOCIETY shpk – project manager: Ermal Hasa
Consultants: SCE Project, E.S.A. Engineering, Albana Kocollari (ANK ARCHITECTS), Helidon Kokona, Llambi Karamani (Xhenlux), Petrit Hoxhaj.
Services: Concept design, preliminary project, final and working project, direzione artistica Typology: Architecture
Programme: Mixed use: shops, offices, parking facilities
Data: Project surface area: 1,116.80 square metres; gross floor area: 6,052 square metres
Design group: Stefano Boeri (Founding Partner), Francesca Cesa Bianchi (Project Director), with Jona Arkaxhiu, Orjana Balla, Marco Bernardini, Agostino Bucci, Carlotta Capobianco, Moataz Faisal Farid, Yulia Filatova, Shilong Tan and Andrea Zucchi.
Images: © Stefano Boeri Architetti www.stefanoboeriarchitetti.net



Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×