03-03-2017

C.F. Møller Architects Art and Architecture in Greenwich Energy Centre

C.F. Møller,

Mark Hadden,

London,

Headquarters,

Arts,

Art and Architecture come together in the energy centre built on the Greenwich peninsula by C.F. Møller Architects with artist Conrad Shawcross.



C.F. Møller Architects Art and Architecture in Greenwich Energy Centre

The Greenwich peninsula is one of London’s major urban development areas, and it is here that an energy centre was recently completed, a project combining art and architecture by C.F. Møller Architects and artist Conrad Shawcross.

The cogeneration energy centre with low carbon emissions is part of the Greenwich strategic sustainability plan built at the entrance to the peninsula, next to the electric power plant. The complex also includes offices and a visitors’ centre offering the public educational and interactive experiences. The cladding of the 49 metre high stack tower, consisting of triangular panels created by artist Conrad Shawcross, is particularly noteworthy. The work of art, called “The Optic Cloak”, is the product of sophisticated engineering and complex optical research applied to perforated metal panels to create an unusual “Moiré Effect”. The panels can slide and bend to create complex geometric patterns, breaking up the surfaces of the walls to form irregular surfaces that reflect sunlight to make the whole structure look like a gilded sculpture. At night, integrated artificial lighting produces light effects that help make the construction a sculptural urban landmark.

(Agnese Bifulco)

Architect: C.F. Møller Architects
Landscaping: C.F. Møller Landscape
Artist: Conrad Shawcross

Images courtesy of C.F. Møller photo by Mark Hadden

http://www.cfmoller.com


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×