20-11-2020

MVRDV’s Depot of concrete with a mirror façade

Ossip van Duivenbode, MVRDV,

Architecture and Culture, Gallery, Museums,

Cement, Glass,

A storage depot for art which is also a museum, made entirely of concrete and covered with mirror panels.



MVRDV’s Depot of concrete with a mirror façade   
The art depot of the Boijmans Van Beuningen Museum in Rotterdam’s Museumpark is a “big bowl” made of prefabricated concrete covered with a mirror façade.
The 150,000 artworks in the collection of the Boijmans Van Beuningen museum finally have a home, and will be visible to all, as the storage depot where they are kept, designed by MVRDV, will be open to the public. The circular construction curves as it rises, like a bowl; this is actually a design expedient the architects came up with so as not to conceal the concept behind the design, covering the entire structure with 1664 mirror panels, a total of 6609 m2. The panels are not all the same, especially in their capacity for reflection, as the part facing the neurological clinic has a matt finish so as not to disturb the patients. This unusual type of construction is reinforced by a walk-on roof with a garden containing trees and a restaurant 34 metres above street level, a privileged public place from which to enjoy views of the city.
The prefabricated panels making up the outer wall rest on a reinforced concrete ring cast on site with a massive amount of steel inside. This ensures that the static circular system acts as a slender freestanding vault, supporting itself as it rises upwards, a technique exploited in the construction of the facility.
The building’s internal structure is partially independent of its outer walls, though it aids the static closure and rigidity of the building’s outer skin through the intermediate beams and floor slabs.
It is also worth noting that the depot, as it is not required to be an actual museum, did not need windows to light up the artworks. And as it has to contain artworks of different types and genres, the entire building is designed to be subdivided into five different areas, where artworks are stored without a true critical museographic installation.
Each storage space inside it is therefore organised into separate climate zones, subdivided on the basis of the materials used to make the artworks: metal, plastic, organic/inorganic materials, and photographs. In view of this layout, the technical installations are also organised to reach all these areas without allowing their different climates to interact.


Fabrizio Orsini




Architect: MVRDV
Principal in charge:
Winy Maas
Partner: Fokke Moerel
Project Team: Sanne van der Burgh, Arjen Ketting, Gerard Heerink, Jason Slabbynck, Rico van de Gevel, Marjolein Marijnissen, Remco de Haan
Competition Team: Sanne van der Burgh, Marta Pozo, Gerard Heerink, Elien Deceuninck, Saimon Gomez Idiakez, Jose Ignacio Velasco Martin, Jason Slabbynck, Mariya Gyaurova, Lukasz Brzozowski
Strategy & Development: Jan Knikker, Irene Start
Visualization: Antonio Luca Coco, Matteo Artico, Carlo Cattó
Copyright: MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)
Partners:
Contractor: BAM
Structure: IMd Raadgevend Ingenieurs Cost engineering: BBN
Installations: RHDHV
Façade consultants: ABT
Building Physics: Peutz
Sustainability: BREEAM Excellent (goal)
Images: © MVRDV, © Ossip van Duivenbode

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter