16-02-2018

Aluminium screening on the façade of Fuksas’ tower in Turin

Massimiliano Fuksas,

Turin,

Skyscraper, Public Buildings, Offices,

Glass, Metal,

The glass surface of the Service Centre in the headquarters of the Region of Piedmont in Turin will have an aluminium screen to protect it from the sun’s rays



Aluminium screening on the façade of Fuksas’ tower in Turin 

The new tower in Turin designed by Massimiliano Fuksas, has an innovative façade system of aluminium screens coupled with its double-glazed glass surface.
While the majority of the tower’s surface will be covered with glass, a certain amount of glass, on the floors containing the service centre, will be covered with an outer layer of aluminium cladding to screen it from the sun’s rays and decrease the greenhouse effect with its diamond-shaped motif.
The entire surface is covered with double-glazing consisting of a double outer layer of selective glass, glued to another layer of extra-clear glass (Stopray on clearvision + planibel clearvision) 6mm + 6.2mm thick. This is followed by a 16mm gap concluding in a third, internal layer of stratified glass, Stratobel L55.2, measuring 5mm + 5.2mm thick. The tower therefore has a total glass thickness of 38.4mm.
Clamps emerge from the outer profiles of the frames at intervals of 600 to 800mm, on which to anchor sunbreak panels with a diamond pattern, pressure-bent, painted and made out of sheet metal with a thickness of 20/10. The panels vary in height between about 4.30 and 4.50 metres, and their width depends on the interval between the frames on the façade, which is around 1.50 m. The diamonds on the panels in the plan open by about 16cm, allowing light to reach a sufficient percentage to satisfy lighting and heating requirements.
The frame, on the other hand, is made up of two parts. The first includes all elements for anchorage to the weight-bearing structures, connecting them with the second, which supports the glass. All this is designed to allow the clamps on which the sunbreaks are anchored to emerge, revealing their function as thermal insulation while preventing unpleasant temperature excursions in both summer and winter.

Fabrizio Orsini  

 

Project: TOWER FOR NEW REGION OF PIEDMONT OFFICE CENTRE, Turin, ITALY
Date: 2001 - in progress
Client: Region of Piedmont
Design: Massimiliano and Doriana Fuksas
Interior Design: Fuksas Design
Lighting consultant: Speirs & Major Associates
Plants: Ai ENGINEERING, Ai STUDIO, MANENS INTERTECNICA
Structures: Ai ENGINEERING, Ai STUDIO, STUDIO SARTI
Geotechnology: GEODATA S.p.A.
Environment and acoustics: Ai ENGINEERING, Ai STUDIO
TERRITORIAL SURFACE: 19,3073 sqm (Region) 12,4277 sqm (RFI)
TRANSFORMATION AREA :31,7350 sqm
PEDESTRIAN AREA: 65,520 sqm
LANDSCAPED AREA: >77,880 sqm
BUILT AREA: Region of Piedmont Building: 70,000 sqm
Regional Council Building: 25,000 sqm
Residences: 48,268 sqm
Eurotorino: 28,961 sqm
Aspi (attività di servizio alle persone e alle imprese – Services for people and enterprises): 19,307 sqm
Total: 19.1537 mq
PUBLIC PARKING LOT: 5,831 sqm (163 parking spots)
PRIVATE PARKING LOT: 38,975 sqm (761 private parking spots, 183 reserved parking spots)
PARKING LOT AREA: total 44,806 sqm (1,107 parking spots)

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter