19-02-2021

Zaha Hadid Architects Zhuhai Jinwan Civic Art Centre, China

Zaha Hadid Architects,

Zhuhai, China,

Art Center,

Work is underway on Zhuhai Jinwan Civic Art Centre in China, the new centre for contemporary creativity designed by Zaha Hadid Architects for one of the world’s most dynamic regions. The complex will house four separate cultural institutions and benefit from railway links with the cities of Guangzhou, Shenzhen, Macao and Hong Kong.



Zaha Hadid Architects Zhuhai Jinwan Civic Art Centre, China

A big flower with steel petals is about to bloom in the Jinwan district of China’s Zhuhai prefecture: the new centre for contemporary creativity designed by Zaha Hadid Architects, currently under construction in the heart of the Jinwan district’s Western Ecological New Town. Located in southern China, one of the world’s most dynamic regions, the new centre will enjoy direct links with the city of Zhuhai and its airport, and connections with the major metropolises of Guangzhou, Shenzhen, Macao and Hong Kong via interchanges.
The new Zhuhai Jinwan Civic Art Centre rises in the middle of an artificial lake. The landscaping design of the centre and the lake are an integral part of the "sponge city" initiative for the city of Zhuhai, requiring natural permeation, storage and reuse of at least 70% of the city’s rainwater and employing aquatic flora and fauna to naturally filter out contaminants and reduce water consumption.

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre appears to be a single complex measuring 170 metres in width and 270 metres in length, but in actual fact the facility houses four separate cultural institutions for the city: a 1200-seat theatre; a 500-seat multipurpose hall, a scientific centre and an art museum. The buildings housing the four institutions each have their own distinguishing features and are contained in the four petals of the flower, or wings of the complex, two large and two small, arranged symmetrically around the central plaza. A system of pathways incorporating bridges over the lake allows citizens and tourists in Zhuhai to access the public plaza in the middle of the complex, an open-air foyer shared by all four cultural institutions which will become the heart of Zhuhai Jinwan Civic Art Centre. People in the plaza will be able to look into the buildings through their glazed façades, connected via footbridges and stairs. When the work is completed, the theatre and art museum will appear light in their materiality, while the multifunctional hall and the science centre will have a darker palette of materials; an outdoor amphitheatre on the western side of the centre will host open-air performances and activities.
The architects designed a latticed steel canopy over each of the venues in the complex inspired by the chevron patterns of migratory birds in flight in the skies of southern China. Made up of modular elements, this roof soars above the four buildings and the common areas, ensuring that the complex is seen as a unified whole. At the same time, as they are made of up elements configured through repetition, symmetry and changes of scale of the basic unit, the roof module may be adapted in response to the particular functional requirements of each of the four buildings in the Art Centre, allowing different amounts of light into each building as appropriate for its function and orientation.
 

(Agnese Bifulco)

Images courtesy of Zaha Hadid Architects

Architect: Zaha Hadid Architects
Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
Project Directors: Satoshi Ohashi, Charles Walker
Project Senior Associate: Lydia Kim
Project Architects: Mei-Ling Lin, Aurora Santana (SD)
Package Leads: Mei-Ling Lin, Elena Scripelliti
Project Team: Armando Bussey, Marius Cernica, Grace Chung, Nelli Denisova, Xuexin Duan, Kaloyan Erevinov, Nassim Eshaghi, Kate Hunter, Yang Jingwen, Reza Karimi, Ben Kikkawa, Lydia Kim, Julian Lin, Mei-Ling Lin, Valeria Mazzilli, Sareh Mirseyed Nazari, Massimo Napoleoni, Yevgeniya Pozigun, Cao Qi, Qiuyu Zhao, Aurora Santana, Hannes Schafelner, Michael Sims, Patrik Schumacher, Sharan Sundar, Maria Touloupou, Chao Wei, Charles Walker
Competition Team: Armando Bussey, Clara Martins, Cristiano Ceccato, Charles Walker, Ed Gaskin, Filippo Nassetti, Jinqi Huang, Juan Liu, Lydia Kim, Julian Lin, Satoshi Ohashi, Paulo Flores, Harry Spraiter, Patrick Schumacher, Houzhe Xu, Simon Yu
LDI: Beijing Institute of Architecture & Design South China Centre

CONSULTANTS

Landscape Consultant: Beijing Institute of Architecture & Design (South China Centre)
Acoustic Consultant: East China Architectural Design & Research Institute (Acoustic & Theatre Special Design & Research Division)
Façade Consultant: Zhuhai City Honghai Curtain Wall
Interior Consultant: Shenzhen Z&F Culture Construction
Amplify Consultant: Radio, Film & TV Design and Research Institute
Signage Consultant: W&T Design
Lighting consultant: Shenzhen Global Lighting Technology
Theater Consultant:Shanghai DeYi Engineering Technology
BIM Consultant:Beijing BIMTechnologie
Green Building Consultant:Guangdong JORJUN Green Building Technology

Location: Zhuhai, China
Renders: by Methanoia, Minmud, Slashcube


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter