15-06-2021

MoDusArchitects presents new entrance and extension of the Novacella Abbey Museum.

MoDusArchitects,

Simone Bossi,

Bolzano, Italy,

Museums,

On June 4, the museum of the Novacella Abbey was inaugurated, following the completion of the renovation works designed by MoDusArchitects, consisting of the new entrance and the extension to the museum complex. The architects had the challenging task of working with a highly heterogeneous structure, with elements dating back to the different architectural eras of the abbey and, thanks to the incisive work carried out, they were able to create a harmonious new space, with a view towards the future.



MoDusArchitects presents new entrance and extension of the Novacella Abbey Museum.

Not far from Bressanone, in northern Italy, in the beautiful Eisack Valley planted with endless rows of vineyards, stands one of South Tyrol’s most important architectural complexes: the Novacella Abbey. Founded in 1142, the abbey complex presents itself as a small self-sufficient village, where each building originally had and performed a specific task: basilicas, chapels, mills, shops, cellars and farmhouses. Thanks to the intervention carried out by the MoDusArchitects firm, a part of this historic nucleus has been transformed and, on June 4, the new Museum of the Novacella Abbey opened its doors to the public. With utmost respect for the past, while at the same time adopting a contemporary language, the architects have created a system of paths that connects the secondary structures to the seventeenth-century wing of the Abbey Library, creating both the starting point, as well as the point of arrival for the museum visit. The project consisted of three distinct demolition, renovation and restoration interventions which, in particular, concerned three structures that are part of the complex.
The first building, a former agricultural warehouse, was transformed into the new museum entrance. The architects created a double-height space, suitable for the entrance hall, demolishing part of an attic and retaining part of the mezzanine as an exhibition hall. The atrium accommodates the ticket office, some display cases and a number of large copper, glass and wood chandeliers, designed to interact with the restored wooden trusses of the roof and the rough plaster of the walls.
From the entrance, visitors make their way outside to begin the tour, which crosses the Abbey cloister and continues inside the monastery, up to the upper floors of the 18th-century library, concluding by heading back down to the entrance, across the bridge and the grand staircase. The second building, originally used as a lavatorium, in fact was the subject of an extensive restructuring effort. The architects designed a majestic staircase flanked by the lift tower, which creates the vertical connection with the old wing of the cloister.
During the visit, the public makes their way across the new bridge structure which, thanks to a large window, provides a glimpse of the rooftop of the former agricultural storehouse, towards the Sant'Angelo Chapel, as well as offering panoramic views of the Abbey spaces and the surrounding landscape. This new bridge, clad in blackened copper, emerges from the roofs of the buildings of the abbey complex, making the presence of the extension apparent from the outside. The third and final structure has been restored to host events and seminars on the ground floor, as well as providing a space for temporary exhibitions and a choir room on the upper level. The project was accompanied by the artistic intervention carried out by Paul Renner on the metal cladding of the lift tower. The work enriches the museum project with a romantic and imaginative interpretation of the hortus sancti augustini contrasting, yet without in any way disturbing the sober lines of the interior finishes and furnishings.

(Agnese Bifulco)

Images courtesy of MoDusArchitects, photo by ©Simone Bossi

CREDITS
Project Name Novacella Abbey Museum Addition
Location: Stiftstraße 1 39040 Vahrn (BZ), Italy
Architect: MoDusArchitects (Sandy Attia, Matteo Scagnol)
Project Architect: Laura Spezzoni
Client Augustinian Canons of Novacella Augustiner Chorherrenstift Neustift
Design Phase June 2016 — May 2020
Construction Phase May 2020 — April 2021
Completion May 2021
Opening June 4, 2021
Gfa 300 m2 (new construction)
310 m2 (covered area building under protection)
Structural Engineer Ing. Philipp Prighel, Bergmeister ITB
Mechanical Engineer Ing. Norbert Klammsteiner, Energytech
Electrical Engineer Andreas von Lutz (Von Lutz Studio Associato)
General Contractor Oberegger GmbH
Exhibition Design Alessandro Gatti, doc s.r.l.
Artistic Contribution Paul Renner
Hortus Sancti Augustini, Camera d’ambra

Photographer ©Simone Bossi


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter