11-05-2020

Rocco Design Architects Associates Vanke Cloud City Nanshan District Shenzhen

Rocco Design Architects Associates,

Henry He,

Shenzhen, China,

Shopping Centers,

Cement,

Rocco Design Architects Associates recently completed Vanke Cloud City, a shopping precinct in Shenzhen. The new complex is the urban element unifying the Nanshan District, an area offering a number of attractions for the population which were until now separate from one another, without a unified pedestrian flow leading to and among points of interest.



Rocco Design Architects Associates Vanke Cloud City Nanshan District Shenzhen

Shenzhen is definitely a city that has seen major economic and urban growth in recent years, but not all parts of the city have developed at the same rate. The Nanshan District, for example, is an important shopping and residential district where a number of blocks with facilities and points of interest for the population have grown independently of the others, without a pedestrian route linking them all together. This is the context of the Vanke Cloud City project by Rocco Design Architects Associates. The new precinct not only fulfils the commercial functions for which it was designed but becomes a unifying urban element, as it is on the route connecting the district to one of the most heavily trafficked streets in the area, Tong Fa Nan Lu, to a big green park popular with residents to the northwest, and to residential and office buildings to the south.

Adding to the importance of the new development for the city, the architects of Rocco Design divided Vanke Cloud City into three separate levels, in terms of both functions served and façade solutions. The lower level contains shops on the eastern and western sides, arranged around a big central atrium. The atrium is built along the axis that cuts right across the lot, linking the green park to the north with the pedestrian path to the south, intercepting and joining various different pedestrian flows in the district. The presence of businesses such as shops and cafés creates a lively, pedestrian-friendly atmosphere. The middle level hosts entertainment facilities, connected with the shopping area via a central atrium rising all the way up the building. Offices are located on the upper levels around the eastern and western perimeter of the volume, while the central part opens up into a roof garden offering additional space for leisure and entertainment.
The architects use different façade solutions for the different functions played by various parts of the building, giving the distinction visible form even on the outside. The shopping areas are identified by an opaque façade which concentrates the visitor experience on the inside, focusing attention on the retail offerings and entertainment facilities within, while the part of the building containing office space has floor-to-ceiling windows to make the most of the view and provide plenty of daylight for a distinctive, contemporary working environment.

(Agnese Bifulco)

Images courtesy of Rocco Design Architects Associates photo by Henry He

Credits
Owner/Developer: China Merchants Shekou Industrial Zone Co., Ltd

Architects: Rocco Design Architects Limited https://www.rocco.hk/
Team: Rocco Yim, Derrick Tsang, William Tam, Kit-Man Yip, Simon Ho, Ricky Wang, William Lee, Yvonne Yin, Calvin Chung, Pun Hiu Ting
Structural Engineers: Capol International & Associates Group Shenzhen Branch
MEP Engineers: Capol International & Associates Group Shenzhen Branch
Main Contractors: China Construction Fourth Engineering Division Corp. LTD
Façade consultant: Shenzhen Tesion Façade consulting co., LTD
Interior design: Rocco Design Studio

Project Data

Project Name: Vanke Cloud City (Simon)
Project Address: Nanshan district, Shenzhen
Completion Date (year and month): 2019.05
Structural Material: Reinforced concrete
Building Function: Commercial Building
Height Figures (Architectural): (-)13.50m-68.10m
Height Figures (Occupied Floor): 0.00m-63.60m
Height Figures (To Tip): 77.100m
Number of Floors: 13F
Elevator number, top speed: 3-5 numbers, 4.0m/s
Tower Gross Floor Area: 50,100 sqm
Number of Parking Spaces: 300


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter