20-11-2015

Alberto Campo Baeza Raphaël Gabrion Louvre Museum Liévin

Alberto Campo Baeza,

Paris,

Ville, Museums, Sport & Wellness, Landscape,

Prize,

Alberto Campo Baeza and Raphaël Gabrion’s project for the Louvre Museum in Liévin was recently named “best competition project” in the Premio de Arquitectura Española Internacional 2015.



Alberto Campo Baeza Raphaël Gabrion Louvre Museum Liévin

The design competition for creation of an expansion on the Louvre in Liévin resulted in a tie between architects Alberto Campo Baeza and Raphaël Gabrion and the project submitted by Rogers Stirk Harbour + Partners. Liévin was chosen because of the vicinity to Lens, where the architectural practice SANAA designed the first expansion on the Louvre, so as to create a single centre for preservation of works from the famous Paris museum.
Alberto Campo Baeza and Raphaël Gabrion’s project was recently named “best competition project ” at the Premio de Arquitectura Española Internacional 2015.
The building the two architects designed fits into the landscape like a ship. The prevalence of the horizontal dimension makes the museum look like a fortress for protection of the museum’s precious treasures.
The construction designed by architects Campo Baeza and Gabrion is composed of a big horizontal podium from which a cubic volume emerges. The workshop and service areas are concentrated in this podium, where works from the Louvre’s collections are repaired, just as ships are repaired in a dry dock.

(Agnese Bifulco)

Architects: Alberto Campo Baeza, Raphaël Gabrion (associate architect)
Collaborators: Elena Jiménez, Tommaso Campiotti, Imanol Iparraguirre, María Pérez del Camino, Ignacio Aguirre, Alejandro Cervilla
Landscape: Emma Blanc
Structure: Bollinger-Grohmann

Client: Musée du Louvre + Région Nord-Pas de Calais

Images courtesy of Estudio Aquitectura Baeza

http://www.campobaeza.com/


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter