06-12-2012

NL Architects, TNW Gym Hall, Utrecht

Utrecht, Netherlands,

Sport & Wellness,

The Dutch architecture firm NL Architects completed the Gym Hall Nieuw Welgelegen, a sports complex entirely dedicated to gymnastics.



NL Architects, TNW Gym Hall, Utrecht
TNW stands for Turnaccommodatie Nieuw Welgelegen, a sports complex exclusively dedicated to gymnastics designed by the NL Architects firm that won the relative competition announced in 2009.

The architects in the NL Architects firm had to face several tricky dilemmas, mainly that of natural daylight.
Sunlight could create a problem at certain times of the day as the gymnasts, intent on practising difficult exercises, could be dazzled by the sunlight and at the same time, large panes of glass could be dangerous because of the risk of being smashed due to mishaps during the sports activities.

So, the architects had to focus on alternative solutions and the result is this monolithic sculptural block where the top part of the wall slightly curves out to allow large windows between the roof edge and the walls all along the façade. In this way sunlight shines through the skylights and the reflection on the curved walls allows indirect light to brighten up the entire gym.

(Agnese Bifulco)

Project: NL Architects (Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse)
Location: Utrecht, The Netherlands
Gallery: Luuk Kramer

www.nlarchitects.nl

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter