15-02-2018

Jean Nouvel: Louvre Abu Dhabi

Jean Nouvel,

Marc Domage, Mohamed Somji, Roland Halbe,

Abu Dhabi, EAU,

Museums,

A dome 180 metres in diameter makes Jean Nouvel’s Louvre Abu Dhabi a new landmark. Opened in 2017 after more than 10 years of design and construction work, Jean Nouvel’s Louvre Abu Dhabi is the symbol of the new cultural district the Arab world is building to designs by the great archistars.



Jean Nouvel: Louvre Abu Dhabi The history of the new Louvre Abu Dhabi designed by Jean Nouvel, the first completed project in the Saadiyat Cultural District, began in 2006, when the sheik commissioned the famous French architectural studio to design a generic museum of civilisation. In 2007 the UAE reached an intergovernmental agreement with France: the new institution would go by the name of The Louvre for the next 30 years, and would have access to the skills and training of 17 French partner institutions. But the ambitious project is not the only one of its kind, for the construction of the new cultural district on the island of Saadiyat has also seen the involvement of some of the greatest archistars of recent decades, including Frank Gehry in the new Guggenheim, Norman Foster in Zayed National Museum, Tadao Ando in the Marine Museum and Zaha Hadid in the Performing Arts Centre. The Louvre is the first building to be completed, though it was inaugurated a couple of years later than planned, on November 11, 2017.
Those who have seen the plans for the other buildings note that Jean Nouvel’s Louvre stands out for its apparent simplicity. The building contrasts sharply with the towers of glass that rise out of the desert sands around it. The French architect surprisingly gives up the vertical challenge to develop the museum’s complex functional programme horizontally, breaking the museum up into 55 buildings arranged on an artificial archipelago. A maze of pathways and plazas surrounds a series of white volumes, like a little city in itself, similar to a medina, the historic district in Arabian cities. This metaphorical city within a city is topped by a huge dome, 180 metres in diameter, which is actually double, in that it is made up of four outer layers of stainless steel and four inner layers of aluminium, separated by a steel structure five metres high, all apparently suspended in the air. The interior of the dome is 29 metres high. Each layer is perforated with an arabesque motif recalling those of the mosques, homes and palaces of Islamic civilisations, a world of light and dark, mystery and revelation. The motif is repeated in different sizes and at different angles in the eight overlapping layers, so that the strong desert sunshine is broken up into rays as it penetrates the dome. 7850 of them have been counted, visible on the inside, but also from the outside at night, when the dome of the Louvre becomes a lighthouse on the Abu Dhabi waterfront.
The complex decorative scheme is the result of a geometry developed with Waagner Biro, the Viennese company specialising in steel structures which built the dome of the Reichstag and the roof over Norman Foster’s courtyard in the British Museum. Optimisation of the perforation of the dome on the basis of the relationship between natural lighting and the indoor microclimate, along with other passive systems for controlling heat throughout the entire complex, have made the museum a refuge from the desert heat and extreme temperatures for visitors and for the works on exhibit. 
And here we can begin to see that by giving up the race to build the most imposing building, Jean Nouvel has shifted the focus onto Arabian culture itself, taking one of its icons, the dome, and elevating it to the state of the art in construction: as if to say that this Middle Eastern architecture incorporates the excellence of western design and technology.
The Louvre Abu Dhabi brings to mind the project of the late ’90s that elevated Jean Nouvel to the status of archistar: in his Institut du monde arabe, dialogue between Paris and Islam is represented by a high-tech façade rhythmically scanned by a grid of mobile diaphragms, like those of a camera, which adjust on the basis of the intensity of the light to produce a continually changing surface. In the interiors, the arabesque patterns projected a multitude of changing beams of light, as in a mosque. This fascinating effect is used again in Abu Dhabi thirty years later, confirming the direct link between France and the Arab world, between the Jean Nouvel of the ’90s and the Jean Nouvel of today.

Mara Corradi

Architect: Jean Nouvel (Ateliers Jean Nouvel)
Partner Architect: Hala Warde (HW architecture)
Artistic commission: Jenny Holzer, Giuseppe Penone
Project leaders:
Architecture / Interior Design / Museography : Jean-François BOURDET, Anna UGOLINI
Design: Sabrina LETOURNEUR,  Frédéric IMBERT
Construction: Damien FARAUT, Athina FARAUT
Team
Senior Architects: Rolando RODRIGUEZ-LEAL, Mireia SALA FONT, Anne TRABAND, Michal TREDER, Natalia WRZASK
Concept phase: Raphael RENARD, Reda SLAOUI, Youssef TOHME, Qiang ZOU 
Design Development phases: 
Project Managers: Stefan Zopp, Kris GELDOF
Architects: Roula AKIKI, Alessandro BALDUCCI, Jessica CALDI, Camille DAUTY, Mark DAVIS, Stacy EISENBERG, Marion FOUCAULT, Steven FUHRMAN, Virginie HECKLE, Stéphanie MENEM, Abel PATACHO, Miguel REYES, Reda SLAOUI, Kathryn STUTTS, Jordi VINYALS, Sébastien YEOU
Construction : Mariam ABUEBEID, Sara AL SAWI, Kelly ANASTASSIOU, Donna ASHRAF, Jessica CALDI, Daniella DE ALMEIDA, Fay EL MUTWALLI, Steven FUHRMAN, Maryam HOSNY, Zaina KHAYYAT, Stéphanie MENEM, Youmna NAJJAR, Miguel REYES 
Interior design: Floriane ABELLO, Lucas DUMON, Isabella GARBAGNATI, Jaiyao HUANG, Tanguy NGUYEN, François ZAB 
Renderings: Artefactory (Eric ANTON) Jugulta LE CLERRE, Clément OUDIN, Raphael RENARD
Graphic design: Rafaelle ISHKINAZI, Marie MAILLARD, Léo GRUNSTEIN, Clovis VALLOIS
Engineers: Esquisse 
Concept Design: ARUP
Schematic Design: BuroHappold, Transsolar
Façades : Andrew SNALUNE 
Construction: BuroHappold
Expert-conseils
Museography: Renaud PIERARD
Graphic design, signage: Philippe APELOIG, Kristian SARKIS 
Lighting Design: 8’18” 
Scenography, multimedia: dUCKS scéno 
Landscape: Michel DESVIGNE, Jean-Claude HARDY
Interior Design: Eric Nespoulous / JND
Acoustics: Studio DAP
Cost Consultant: MDA Consulting
Seismic: Setec
Models: Jean-Louis COURTOIS
Location: Saadiyat Cultural District, Saadiyat Island - Abu Dhabi - Emirati Arabi Uniti
Design: from 2006
Construction: 2013-2017
Opening: November 11, 2017
Built up area: 97,000 sqm
All gallery spaces: 8,600 sam
Permanent galleries: 6,400 sqm
Exhibitions: 2,000 sqm
Children’s Museum: 200 sqm
Auditorium: 420 sqm / 250 seats

Museum buildings
Total: 55 individual buildings
Permanent Galleries: 26 individual buildings 
External buildings façade: 3,900 panels (20 sqm average format) made of ultra-high performance fibre concrete (UHPC).


Photos by © Mohamed Somji, © Roland Halbe, © Marc Domage

https://www.louvreabudhabi.ae/
http://www.saadiyatculturaldistrict.ae/

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×