14-06-2019

The cast aluminium façade for the Nieto and Sobejano Museum in San Sebastian

Nieto Sobejano Arquitectos,

Roland Halbe,

San Sebastian,

Exhibitions, Museums,

Metal, Cement,

A museum made of cement at the foot of a rocky hill and running behind an ancient Renaissance monastery is coated entirely with cast aluminium panels, designed by two Spanish artists



The cast aluminium façade for the Nieto and Sobejano Museum in San Sebastian
A museum located in San Sebastian, in Spain, runs alongside an ancient monastery, resting against the mountain with a cast aluminium façade designed by the artists Leopoldo Ferrán and Agustina Otero. For many years now the San Telmo Monastery in San Sebastian has been used as a museum for the city and has undergone many re-organisations and demolition works. In recent years, however, it needed further space to house all its works. The City Council therefore decided to entrust the project to the architectural firm Nieto Sobejano Arquitectos, who gave rise to a modern concrete and aluminium building.
The body of the building runs for several metres, opening near the façade with a small but significant entrance having the purpose of showing where to get in. Everything was achieved, however, letting the monastery remain the main character of the square. For this reason, the materials adopted for building it differ from those belonging to the historical presence, that is to say local stone, as the glass and aluminium covering the façade along the whole project create praiseworthy contrasts between the materials. The new façade, designed specifically by the artists Leopoldo Ferrán and Agustina Otero, is made up of regular cast aluminium sheets. These, thanks to their shape, regular but scattered with differently sized circular holes, let the light and the plants placed in vases at the bases of the walls to appropriate the new building in a controlled manner. This aspect of the design gives life to a camouflaging effect with the mountain rising up at the back of the square it faces onto. Then, since the fixtures to the load-bearing structure are well hidden, the volumes thought up by Nieto Sobejano Arquitectos do not lose their density but actually acquire a lightness that contrasts seductively with the context, thanks to the mosaic of holes characterising it.

Fabrizio Orsini

Location: San Sebastián, Spain
Client: Municipality of San Sebastián
Architects: Nieto Sobejano Arquitectos, Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano
Artistic intervention in façade: Leopoldo Ferrán, Agustina Otero
Program: Restoration of sixteenth-century convent and museum expansion
Total floor area: 11.067 m2
Project architect: Miguel Ubarrechena
Project team: Stephen Belton, Patricia Grande, Pedro Guedes, Joachim Kraft, Juan Carlos Redondo, Alexandra Sobral
Site supervision: Nieto Sobejano Arquitectos, Fuensanta Nieto, Enrique Sobejano Miguel Mesas Izquierdo
Structural engineer: N.B.35, S.L.
Mechanical engineer: R. Úrculo Ingenieros Consultores, S.A. Fire prevention consultant: 3i Ingeniería Industrial,
S.L. Photographs: Roland Halbe, Fernando Alda
Project dates:
Competition 2005, Design 2006, Completion: 2011
Construction company: U.T.E. San Telmo. Construcciones Amenabar, S.A. - Construcciones Moyua, S.L.

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×