26-07-2010

Tisselli: horizontal building in Cesena

tissellistudio,

Tissellistudioarchitetti,

Cesena,

Housing, Condos,

Glass, Cement,

Demonstrating that the double-pitched roof can be the starting point for a home with a contemporary look, Tissellistudioarchitetti’s building distributes residences horizontally without submitting the rhythm of the façade to the intervals created by its internal subdivision.



Tisselli: horizontal building in Cesena In small towns in Italy, new homes and residential buildings are normally built to match the constructions around them and the architectural vocabulary and compositional choices used in them. By interpreting the requirement of the double-pitched roof, in this project in Cesena architect Filippo Tisselli creates a residential building that stands out from its surroundings without rejecting them. The project is built in the potential space between lavish repetition of the historical model used in local dwellings imitating existing constructions and the need to stand out as different from the others.
Instead of building yet another suburban tower block, the architect subverts the genre by distributing living space in a single horizontal building, made recognisable by the strong lines of the terraces accompanying the building’s entire length.
To back up the lot’s layout, the block is folded slightly in the middle, varying its monolithic longitudinal impact. The design of the terraces, deep elements jutting out from the central block, significantly reduces its volume, as revealed in the layout of the floors, where internal space is masterfully balanced with outdoor space. The architect does not use balconies to break up the building into units, as is typically the case, and uses glass parapets without supporting structures to create the effect of a “hollowed-out” building which reduces the big block’s impact on its surroundings.
The architects break up the flatness of the smaller walls, where the profile of the double-pitched roof would most clearly appear, with terraces which turn around the corner of the block: the combination of full and empty volumes translates into dynamism on the facades.
The block’s residential subdivision is scanned on the outside by dividing walls set back from the facades, completed by more parapets made of milky glass to protect residents’ privacy. Each unit has a large outer surface sheltered by a built-in structure of reinforced concrete shelves and glulam beams permitting overhangs of up to 320 cm, accessed via several full-height openings. The transparency of many of the elements on the facade reduces the obstacle to natural light created by the overhanging terraces, and artificial light fixtures are built into their ceilings. Continuity between indoor spaces, covered outdoor spaces and the spaces in the landscape is a constant feature of the design and inspired the decision to paint the frames the same colour as the plaster on the walls, black or white; freedom in layout and composition is achieved with the aid of installations designed to remove columns and drain pipes from the walls of the home and place them outside, in the false ceilings of the terraces.
 
by Mara Corradi

Design: Tissellistudioarchitetti (Filippo Tisselli, Cinzia Mondello, Filippo Tombaccini)
Assistants: Flavia Benigni, Elena Fantoni
Client: Private client
Location: Cesena (Italy)
Structural design: Marcello  Bezzi
Gross usable surface area: 2257 m2
Lot surface: 3331 m2
Project start date: 2006
Start of construction: 2007
Completion: 2009
Gasbeton? and reinforced concrete structures
Glulam roof and balconies
Zinc titanium roof covering: Zintek
Indoor oak flooring: Tavar
Outdoor flooring of draining wood (bangkirai)
Glass parapets
Photographer: Tissellistudioarchitetti
www.tissellistudio.com

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×