09-02-2007

The Orangerie Museum. Paris. Olivier Brochet. 2006

Olivier Brochet,

Paris,

Museums, Free Time,

The historical Parisian museum, which houses Impressionist and Post-Impressionist works, has undergone a six-year renovation.



The Orangerie Museum. Paris. Olivier Brochet. 2006 Its home, in the ancient greenhouse of the Orangerie in the Tuileries, overlooks Place de la Concorde in the direction of the Seine. Here, in 1927, the group of eight canvases of "Waterlilies" (1918-1926) by Monet was hung just as the artist had planned together with the architect Camille Lefevre.
The transformation, following the design of Olivier Brochet of the Brochet/Lajus/Puejo Studio, Bordeaux, first eliminated the mezzanine built in the '60s, which closed the roof. Today, natural light can easily filter through into the exhibition rooms.
In the 1960s, the donation of 140 works by the collector Paul Guillaume made it necessary to build a second floor with a bulky staircase in the atrium, leading to the oval rooms of the waterlilies.

The aim of this new work by Olivier Brochetwas to eliminate these additions and to return the greenhouse to its original lightness and sunniness. This time, the new rooms for the Guillaume collection have been created underground, in order not to alter the original design of the Orangerie.
The perimeter of the building, which is glass in many points, has been maintained and this has meant creating distance between the new volumes and the walls, as in the case of the concrete parallelepiped that houses the offices.

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×