06-12-2005

Psychiatric Centre for Arras Hospital
Architecture-Studio. France, 2004

Architecture Studio,

France,

Hospitals,

Steel,

The Psychiatric Centre for Arras Hospital is part of the "Plan Hôpital 2007" programme: the hospital reform implemented by the French government to modernise the country¿s healthcare facilities.



Psychiatric Centre for Arras Hospital<br> Architecture-Studio. France, 2004 The project takes form through a series of curves characterising the finishes on the various parts of the building: soft, sinuous, like long waves following the shape of the ground and setting the terms for a dialogue between man-made forms and the features of the landscape. The undulated surface copies the curves of the roof, following them so as to create ripples here and there, involving and restoring the linearity of the facade. The roof merges into the facade in a single continuous strip with no interruptions.
The reception building is located on the city boulevard, while treatment facilities and wards are arranged herringbone fashion in the park behind it, once again wavy as it incorporates the curves of pavilions with slightly different radiuses. The intention is to do away with the aseptic, rigid appearance of many hospitals and create a relaxing, intimate, cosy, almost domestic atmosphere which will benefit the sick.

As the architects say: "Par sa geometrie souple, l'architecture du projet allie diversite et coherence. Courbe reguliere suivant le trace du boulevard urbain, courbes souples s'integrant au paysage, le projet fait usage de cette geometrie particuliere, qui s'adapte sans rigidite aux donnees d'un programme et d'une topographie."

Francesca Oddo

www.architecture-studio.fr

Thanks to Architecture-Studio for the pictures

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter