01-08-2007

Maccaroni Club. Bali. Giovanni d'Ambrosio. 2003

Giovanni d'Ambrosio,

Bali,

Restaurants,

Cement, Wood,

Integration with the natural landscape, articulated design and respect for local tradition: these are the criteria that have guided the planning and building of the Maccaroni Club, one of the most famous restaurants in Bali.



Maccaroni Club. Bali. Giovanni d'Ambrosio. 2003 The restaurant is situated on the site of the Caruso Maccaroni Club before the bombing that hit the Indonesian island on the 12th October 2001, destroying many of the structures there. The will to start again and to bring life to these places that were so profoundly damaged could only come about through reconstruction and rebuilding. This is why the Maccaroni Club has become an important part of this rebirth, also thanks to its extremely contemporary lines that are, at the same time, immersed in the atmosphere and traditions of the place. The Kuta area is one of the most famous tourist areas on the island.
While the previous building brought the language of modernity to local tradition, this new construction looks more to comfort, to defining a space that is non aggressive and that is capable of transmitting joie de vivre..
One of the main characteristics of Bali?s architecture is the strong integration of buildings with the surrounding luxuriant nature. The Maccaroni Club is constructed on several levels with mezzanine floors and gives its clients a sense of being completely immersed in the vegetation. A result to which long steel tubes also contribute, as they seem to allude to the untidy stalks of the bamboo plantation. This search for continual contact with nature is also found in the solution adopted for ventilation, through large walls of bougainvillea.
This system demonstrates how vegetation is an integral part of the structure, both on an aesthetic level and in terms of the functionality and articulation of the space. The border between inside and outside becomes weaker, designing a lighter, more airy architecture, made up of spaces that invite you to live them in an atmosphere of comfort and well-being.The light, which is another leading feature, enters the restaurant skilfully, creating suggestive interplays of shadow and chiaroscuro that enhance the interiors. This architecture is minimalist, but at the same time well-articulated in its design and composition and prevalently uses steel, both as part of the supporting structure and as a decorative element.

Laura Della Badia

GALLERY


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×