03-06-2003

Het Valkhof Museum, Nijmegen, Holland, 1995-1999. Ben Van Berkel, UN Studio

Museums, Landscape,

Exhibition,

The Het Valkhof museum stands in a breathtaking position atop a cliff in the city of Nijmegen.



Het Valkhof Museum, Nijmegen, Holland, 1995-1999. Ben Van Berkel, UN Studio Thus visitors may admire the panoramic views that inspired the great Dutch masters of the past, so that in this part of the building one feels that one has already seen the show, without even setting eyes on a single painting.
The museum interior has a light blue floor, with a curved ceiling made of suspended sand-coloured aluminium plating. By having recourse to very simple means which are nonetheless capable of producing a refined solution, Van Berkel and Bos take up the theme of landscape once again in this project, with exceptional results.

The combination of a light blue floor and a ceiling reminiscent of slightly wavy dunes produces a very unusual effect at twilight, when the slanting sunlight gives the floor a cold glow, increased by contrast with the warm light of the ceiling.

Het Valkhof Museum's 2700 square metres of space contain an extremely heterogeneous collection ranging from archaeological findings from Roman days to contemporary art.

GALLERY


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter