10-08-2016

CF Moller: Student Housing, University of Southern Denmark

C.F. Møller,

Torben Eskerod,

Danimarca,

Housing, Residences,

C.F. Møller Architects has completed a student project at the University of Southern Denmark in Odense. The student housing is part of the masterplan including Cortex Park, due to be completed in 2020, and the newly opened faculty of technology at SDU, both designed by C.F. Møller.



CF Moller: Student Housing, University of Southern Denmark

C.F. Møller Architects’ student residence is the most recent addition to the grand masterplan for the University of Southern Denmark campus south of the Danish city of Odense. C.F. Møller recently completed the science block at the University of Southern Denmark, a building bringing together four research institutes concerned with construction science, new materials and robotics situated in the heart of the university campus built in 1966 to plans by Krohn & Hartvig Rasmussen. The linear layout of the pavilions contrasts with the layout of the new technology building and the masterplan for Cortex Park, due to be completed in 2020, a mixed-use cluster area including buildings for research, housing, hotels and services designed to promote dialogue and discussion in the community. The student housing project on the Campusveij, the road connecting the campus with Cortex Park at a vehicle junction which is reflected in the complex’s vertical orientation and all-round construction, is also in line with C.F. Møller’s new approach to composition.

Two hundred and fifty single and double rooms are located in three 15-storey buildings linked by a common block to form a circular tower with no one main façade. The original design was enlivened by moving portions of each building forward and back and creating buffer walls of grey brick, contrasting with whole walls of glass. In each of its floor types, large central common areas where the private residential areas come together promote community spirit. The single and double rooms are all located on the outer walls of the building and have a large window with a balcony, repeated in all room types, to provide a window on the world outside and make the most of the available light. Bare concrete with wooden finishes gives the housing complex a well-designed, cosy feel. Each living unit has a different view of the landscape, and the relationship between architecture and its context, the completely natural landscape on the outskirts of the city, is in line with the new urban model Denmark has been adopting in Copenhagen’s Ørestad district.


The shared kitchens at the centre of each floor also have generously sized glass walls letting in light and the view in three directions. As the common thread running through the project, places for social interaction such as coffee shops and group study rooms are distributed over all the floors in the tower, which culminates in a rooftop terrace, completing an architectural project reconciling privacy with community living and making the natural landscape an integral part of the construction.

Mara Corradi

Architect: C.F. Møller
Client: The A.P. Møller and Chastine Mc-Kinney Møller Foundation
Location: University of Southern Denmark, Odense, Denmark
Landscape architect: C.F. Møller Landscape
Engineer: Niras
Size: 13,700 sqm (250 housing units)
Year: 2012-2015
Awards: Preferred design from a parallel commission, 2012
Structure in concrete and bricks
Inner walls made of bare concrete and wood

Photos: © Torben Eskerod

http://www.cfmoller.com/


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter