14-12-2018

Exoskeleton prefabricated for Wageningen University and Research Centre by Rafael Viñoly

Rafael Viñoly,

Amsterdam,

University,

Cement, Glass,

Rafael Viñoly’s glass cube with a concrete exoskeleton at Wageningen University is a classic yet modern building



Exoskeleton prefabricated for Wageningen University and Research Centre by Rafael Viñoly
Wageningen University and Research Centre is a glass cube supported by a prefabricated exoskeleton and four internal pillars designed by Rafael Viñoly and Van den Oever, Zaaijer and Partners.
Wageningen University invited a number of architects to submit proposals and come for interviews, asking them how they would construct the building in question. Planning of the project began back in 2001 and the building was completed in 2006, after less than a year of construction work, before other buildings which had been begun long before. This was due to the decision to construct a frame outside the glass volume, supporting the internal floor slabs with a very small number of aluminium joints. A special design expedient makes all of this invisible. The distance of only 70 cm separating the wall of glass from the concrete structure does not permit the structural connections to stand out, so that the exoskeleton looks like a decorative rather than a structural element of the building. The architects have skilfully and effectively made the two functions coincide.
The project also features an unusual compositional layout with classrooms and laboratories arranged around a large central atrium seven floors high, in which horizontal connections are amplified by invigorating diagonal bridges of steel, suspended to shorten the distance between the sides of the cube, facilitating interaction between work teams as the client requested.
In addition, the building permits user-controlled lighting and temperature and takes advantage of the greenhouse effect of the transparent roof, while low-emissions double glazing all over the volume helps improve energy performance in all seasons.

Fabrizio Orsini

Architect: Rafael Viñoly Architects PC
Associated Architect: Van den Oever, Zaaijer en Partners
Owner: Wageningen University and Research Centre (including Quantity Surveying) Building No. 101, Droevendaalsesteeg 3 Wageningen, Netherlands
Structural and Civil Engineer: Pieters Bouwtechniek B.V.
MEP: Engineer Schreuder Groep
Landscape Architect: B + B Landscape Architect
Building Physics: DGMR
Construction Manager: Adviesbureau voor Bouwtechniek (ABT)
Sustainable Design: DGMR
Fire Safety: DGMR
Laboratory Planning: RFD Planners
Photographer: Jeroen Musch, Luuk Kramer

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×