09-01-2003

Buchholz sports centre

Zurich, Switzerland,

Bar, Pavilions, Sport & Wellness, Offices,

Cement, Wood, Glass,

Buchholz Sports Centre was designed by Stefan Camezind and Michael Gräfensteiner, the pair of Swiss architects who are gaining increasing recognition on the international scene with their elegant, functional and sustainable projects including the Siemens Communication Centre and the Drusberg Housing Complex in Zurich



Buchholz sports centre The building has no underground floors in order to avoid interference with the underground drainage system.
A roof garden replaces the vegetation that grew on the site before the building was constructed, allowing rainwater to be absorbed by earth and restored to the natural cycle through evaporation. The slender steel load-bearing structure is covered with glass panels on all sides, transparent on the north and south façades and translucent on the east and west, so that light floods into the building even on cloudy days and the building takes on an entirely different look by night, when the events taking place inside it are visible from outside.

The playing field is oriented toward the north, screened by a surface entirely made of glass to permit perfect natural lighting, with the support of an artificial lighting system which monitors sunlight and automatically adjusts light intensity to suit requirements.
The roof overhangs the south façade and, with the aid of a system of fabric screens, shades the building on sunny days; the translucent glass of the east and west façades incorporates a special sunscreen which modulates incoming light and is assembled on ventilated walls to help create a perfect micro-climate inside the building.
The building interior features a natural ventilation system employing ventilation channels located horizontally along the east, west and north façades.

In summer ventilation openings are left open at night so that the temperature of the cement base will be lowered by the night breeze, helping keep the room cool on hot, sunny days.
The mechanical ventilation system is used only during events with more than six hundred spectators, when natural ventilation is not enough; the building's insulation system, incorporating the roof garden and the space under the cement foundations, reduces heat dispersion and therefore heating costs.

The Buchholz Sports Centre is the outcome of integration of design and concept.
Each element in the centre serves multiple purposes, reducing the number of elements required so as to keep costs down while creating a clear, simple architectural design and keeping the building comfortable for its users.

The slender steel load-bearing structure is covered with glass panels on all sides, transparent on the north and south façades and translucent on the east and west, so that light floods into the building even on cloudy days and the building takes on an entirely different look by night, when the events taking place inside it are visible from outside.
The playing field is oriented toward the north, screened by a surface entirely made of glass to permit perfect natural lighting, with the support of an artificial lighting system which monitors sunlight and automatically adjusts light intensity to suit requirements.
The roof overhangs the south façade and, with the aid of a system of fabric screens, shades the building on sunny days; the translucent glass of the east and west façades incorporates a special sunscreen which modulates incoming light and is assembled on ventilated walls to help create a perfect micro-climate inside the building.
The building interior features a natural ventilation system employing ventilation channels located horizontally along the east, west and north façades.

In summer ventilation openings are left open at night so that the temperature of the cement base will be lowered by the night breeze, helping keep the room cool on hot, sunny days.
The mechanical ventilation system is used only during events with more than six hundred spectators, when natural ventilation is not enough; the building's insulation system, incorporating the roof garden and the space under the cement foundations, reduces heat dispersion and therefore heating costs.
The Buchholz Sports Centre is the outcome of integration of design and concept.
Each element in the centre serves multiple purposes, reducing the number of elements required so as to keep costs down while creating a clear, simple architectural design and keeping the building comfortable for its users.

Flores Zanchi

Link: http://www.camenzindgrafensteiner.com

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×