14-08-2019

A refurbishment in SW Portland by Tyler Engle Architects

Tyler Engle Architects,

Dale Lang,

Residences, Housing,

Tyler Engle Architects are behind a refurbishment and complete makeover of an old 1950s building in Southwest Portland, Oregon. A well thought-out intervention that has breathed new life and light into the home.



  1. Blog
  2. Materials
  3. A refurbishment in SW Portland by Tyler Engle Architects

A refurbishment in SW Portland by Tyler Engle Architects Southwest Portland is the hilly, verdant part of Portland, the largest city in Oregon that sits on the Columbia and Willamette rivers in the shade of the snow-capped Mount Hood. Southwest Portland is very easy to get to from the city centre, and Portland’s famous Washington Park, which contains the International Rose Test Garden, the Japanese Garden, the Hoyt Arboretum, the Portland's Children Museum, the Oregon Zoo and the World Forestry Center is located in the heart of this suburb. A real green lung as well as a highly sought-after residential zone.
It is also why the owners decided to renovate a rather sad, dark mid-1950s home, almost overrun by the lush vegetation of the site. So the clients approached Tyler Engle Architects, a firm that embraces inclusive design philosophy and allows their work to be passionate, elegant, and intuitive, underpinning it with a careful study of the location, the locals and the environmental context. The brief for the architecture firm was to remodel the home to bring it up to the needs of a contemporary lifestyle but also to recapture the sleek, simple lines in the original modernity of the architecture, which had unfortunately fallen victim to inevitable alterations across the decades. In short, the team of architects from Tyler Engle was asked to recover the building’s true inner self, and they did this by underscoring its harmony with the lush landscape on the one hand and flooding the interior with natural light on the other.
So already upon approach, a pair of high corner windows are illuminated by a spherical lantern, inviting visitors into the house from the driveway.
Interior spaces like the living, dining and kitchen with its dividing wet bar are both open and closed, providing connection while hiding the mess of meal preparation. The homeowners, who are accomplished chefs, define the kitchen as the centre of the house and use the adjacent courtyard for integrated indoor/outdoor entertaining.
Expansive clerestory windows connect the interior to the densely wooded site while providing abundant daylight.  
Tyler Engle Architects enveloped all of this with an essential materiality of cedar plank ceilings and oak floors, warming the vaulted interior while contrasting the crisp white walls and cool laminate cabinets.
By balancing open and closed spaces, maximizing daylight and enhancing connections to the exterior, Tyler Engle Architects has come up with a scrappy remodel that pays homage to the northwest American architectural vernacular and to its lush site.

Christiane Bürklein

Project: Tyler Engle Architects - http://tylerengle.com/
Location: SW Portland, Oregon, USA
Year: 2018
Images: Dale Lang

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×