20-12-2016

Sustainable renovation of a villa in Liguria

Gianluca Giordano,

Genoa,

Refurbishment,

A 1907 home in the hinterland of the Italian region of Liguria has been delicately restored to retain its original charm while at the same time adopting innovative, energy-saving technology.



  1. Blog
  2. Sustainable Architecture
  3. Sustainable renovation of a villa in Liguria

Sustainable renovation of a villa in Liguria A 1907 home in the hinterland of the Italian region of Liguria has been delicately restored to retain its original charm while at the same time adopting innovative, energy-saving technology.


When you discuss sustainability in the area of home building, you're tempted to think of contemporary homes with streamlined, minimal lines and futuristic materials, or made of wood. And more often than not they're new builds.
However, there is also a completely different side where architects work on existing buildings, consolidated in the territory. In these cases, the question of sustainability is tied up with council regulations, with the surroundings and of course with the client brief. This is what happened in the hinterland of the Italian region of Liguria in a township with a well-preserved historical centre distinguished by a series of early 20th century patrician homes.
This 3-storey house also has a basement and has been very delicately restored to bring it in line with the requirements of the new owners looking for a home to meet their living needs with large rooms set off by the very high ceilings of the times, some still with the original coffers, as well as energy-saving requirements.
Sustainable interventions involved insulating the roof, doors and windows and making some structural consolidations, in addition to installing a pellet-fired stove, thereby using renewable energy. At the same time, the materials and colours of the past were retained for a result that restores the home to its last century glory when the township was a favourite destination for Genoese high society who spent their summer holidays in its cool environs.

Christiane Bürklein

Project : Franco Vera 
Project Manager : Mario Carlo Repetto
Builder: Arquata Costruzioni
Anno: 2016
Year: 2016
Location: Ligurian hinterland, Italy
Images: © Gianluca Giordano

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter