02-06-2017

LESS, urban amplifier by AAVP

AAVP Vincent Parreira,

Luc Boegly,

Paris,

Ville, Apartment,

Design,

Award,

Vincent Parreira's multi-award winning Paris-based architecture firm, AAVP has designed an urban complex called LESS in Paris, whose different functions - with 69 social housing units and a large gymnasium - have made it an amplifier of urban life.



  1. Blog
  2. Sustainable Architecture
  3. LESS, urban amplifier by AAVP

LESS, urban amplifier by AAVP Vincent Parreira's multi-award winning Paris-based architecture firm, AAVP has designed an urban complex called LESS in Paris, whose different functions - with 69 social housing units and a large gymnasium - have made it an amplifier of urban life.
 
It's no easy task to blend a social housing project into this context: one of the few vacant lots in Paris, near the Canal Saint-Martin now a popular recreational destination. Still, the French urban planning programmes have made densification a prerogative, thereby thwarting attempts by the neighbours to block the project.Vincent Parreira from AAVP took up the challenge with great elegance and maximum respect for the context and the clients, to the point where  this year he won the ArchiDesignClub Awards in the mixed-use category, plus a mention at the Equerre d'Argent Award 2016.
Access to each housing unit is an individual promenade that starts in the main hall, open to the semi-private garden, according to a layout inspired by the ones often found in Parisian apartment buildings dating from the 1960s and 70s―the golden age for such constructions. By using fine materials and shared green spaces created by the landscape designers of Atelier Roberta, the architect has crafted a very attractive refinement that is rare for social housing.
The upper residential floors, dominated by larch wood are slightly detached from the foundation structure that accommodates the large, neighbourhood gymnasium shaded by white, mesh filters to protect the privacy of gym users and at the same allow passersby to catch a glimpse of the main hall. Residents go through the entry hall to access their apartments from a white metal passageway and stairs leading to the different levels, then they cross a metal bridge into their individual homes, each with its own loggia or balcony, to guarantee engagement with the outdoors
These open stairs reference the film “Mon Oncle” by Jacques Tati because you can see the comings and goings of the residents, in complete contrast with the total privacy and isolation that currently proliferates. AAVP proposes a way of social living, in the sense of a truly open and sharing community life in this Parisian apartment building.

Christiane Bürklein

Project: Atelier Architecture Vincent Parreira AAVP - Vincent Parreira, Marie Brodin, Nicolas Fontaine-Descambres, Lara Ferrer 
EVP ( Structure), LOUIS CHOULET (Fluids),
BMF (Economics), OASIIS (HQE), ATELIER ROBERTA (Paysagist), ALTIA (Acoustician) 
Location: Paris 10ème - ICF La Sablière et La Ville de Paris 
Year: 2016
Images: © Luc Boegly © Pierre L'Excellent

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×