02-01-2020

Hoedemaker Pfeiffer, Hillside Sanctuary, San Juan Islands

Hoedemaker Pfeiffer,

Kevin Scott,

San Juan Islands, WA, USA,

holiday houses, Architecture/Landscape/Urbanism, Ville, Housing,

US multidisciplinary architecture and interiors studio Hoedemaker Pfeiffer has designed Hillside Sanctuary on the San Juan Islands, an archipelago in the U.S. state of Washington. A retreat to get back to nature in architecture that responds to the lay of the land and local materials.



  1. Blog
  2. Sustainable Architecture
  3. Hoedemaker Pfeiffer, Hillside Sanctuary, San Juan Islands

Hoedemaker Pfeiffer, Hillside Sanctuary, San Juan Islands To see in the new decade, we decided to start with architecture that has been crafted on the basis of close observation and knowledge of the land it stands on. The end result is a home that is both a comfortable retreat and a unique experience, blending in with nature on one of the San Juan Islands. The San Juan Islands are an archipelago in the Pacific Northwest of the United States between the U.S. state of Washington and Vancouver Island, British Columbia, Canada. In the archipelago, four islands are accessible to vehicular and foot traffic via the Washington State Ferries system and the project by the Seattle-based studio Hoedemaker Pfeiffer is located on one of these islands.
It all came about because the property owner wanted a personal retreat inspired by a home that had been lost to fire decades earlier in the hills of Appalachia, in the northeast of the United States. Still, the brief wasn’t to recreate that home but rather to give its spirit new form in the Pacific Northwest, on the San Juan Islands.
So, the design team envisioned a series of simple stone volumes. From that concept emerged the main house and a guest house, each responding to its own unique location on the site. At the same time, taking full advantage of sweeping views of Puget Sound. Indeed, the main home is sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside. A low stone plinth and a stone wall form the base and rear of the house. Then, a light-filled wood structure sits on the base, providing a visual connection with the dramatic landscape. The simple shed roof tips low in front to protect from the summer sun while offering space for a photovoltaic array above. In turn, winter light penetrates through a wall of glass running continuously across the building’s south elevation. 
The site for the guest house came with more significant technical challenges. The concept by Hoedemaker Pfeiffer begins with a stone tower set near the centre of the small circular plot. With the interior layout distributed around it, this tower is the focal point of the building. The main entry - a full-height opening cut into the stone volume’s north elevation - leads into project’s public spaces.  The stair is comprised of a concrete base below large casement windows, so natural light fills the stairway as it leads guests toward the bedrooms located at the home’s lower level.  Opposite the entry, the view deck extends cantilevers far above the slope. Lastly, the dining room was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees. Two steel beams carry its entire weight and extend deep into the floor system. To enhance the connection with the location’s lush nature, the team from Hoedemaker Pfeiffer preserved trees only a metre or so from the dining room by developing custom retaining walls capable of avoiding critical root zones.
The materials used to build Hillside Sanctuary make this retreat look as if it is growing naturally out of the ground, for a relaxing stay, seamlessly connecting with these very special natural surroundings.

Christiane Bürklein

Project Team: Hoedemaker Pfeiffer (Architecture)
​Schuchart Dow​ (Contractor)
​Randy Allworth, Allworth Design​ (Landscape Architect)
​Malsam Tsang​ (Structural Engineer)
​LPD Engineering​ (Civil Engineer)
Nelson Geotechnical Associates, Inc. (Geotechnical Engineer)
Island Tree Doctor (Arborist)
Location: San Juan Islands, WA, USA
Year: 2017
Images: Kevin Scott​ (Photographer)

Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×
×

Stay in touch with the protagonists of architecture, Subscribe to the Floornature Newsletter