11-05-2018

Tennis club house hot-coated with polimero EPDM

MVRDV,

Amsterdam,

Stadi e centri sportivi, Parco giochi, centri sportivi, Centro Atletico, sport,

Cemento, Plastica,

The MVRDV architects made the Club House for the IJburg Tennis Club, finishing the surface of the building in an interesting manner, transferring their knowledge of the car-making industry to it for the painting



Tennis club house hot-coated with polimero EPDM
At IJburg there is a club house for 10 clay tennis courts. It is coated completely with EDPM polymer paint and is the work of the MVRDV team of architects.

The IJburg district, recently formed in Amsterdam, has about 45,000 inhabitants and its tennis club had no club house worthy of the athletes of every age using the grounds.

The 1,100 tennis players who take turns there for 365 days a year, from the snallest to the oldest, needed a better place in which to get together than the meagre grandstand running between the courts. The architects entrusted with the project therefore redesigned it, including inside it all the functions required for the sporting lives of the club members.

It is a simple rectangular building with a shaped roof, the straight beams of which are positioned in such a way that they curve the surface of the ceiling. Thanks to this contrivance, the new grandstands can now be housed above the architectural volume. After all, the typical geometrical property of the hyperboloid was exploited.

The building is made of reinforced concrete, but the interiors feature selected and FSC (Forest Stwardship Council) certified wood, thus guaranteeing reforestation downstream from where the plants were cut down, according to environmental protection criteria.

The outside, on the other hand, has some innovations worthy of consideration, since the architects chose to coat the whole building with a terpolymer. This is an ethylene-propylene based rubber, vulcanisable with a third monomer, giving rise to its acronym: EPDM (Ethylene-Propylene Diene Monomer). It has considerable properties that have little to do with architecture but are usual in the fields of mechanics and car-making. This was an understandable choice since the typical bright colours of plasters tend to fade due to weathering and to UVA rays, due to which constant repainting would be needed in order to maintain the original colours. In this case, instead, the blow of the weather is fought off effectively, thanks also to the good resistance of EDPM to the weather.

Fabrizio Orsini  

Name: The Couch

Location: Amsterdam, Netherlands

Sketch Design: 2011

Preliminary Design:2011

Definite Design: 2012

Tender Phase: 2013

Start execution: 2013

Date of completion: 2015

Role of MVRDV: Lead Architect

Client: TC IJburg, Amsterdam, The Netherlands

* Program: 322 m2 tennis club and viewing platform

Design : MVRDV, Rotterdam

Design team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Renske van der Stoep, Pepijn Bakker, Arjen Ketting, Sanne van der Burgh, Cristina Gonzalo and Rosa Rogina

Co-architect: Studio Bouwhaven, Barendrecht, The Netherlands

Structural Engineer: ABT, Velp, the Netherlands

Contractor: Romijn Bouw, Kockengen

Illustrations: MVRDV


GALLERY


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy

×