21-07-2017

Pavilion made of Fibre-C - SDA glass fibre-reinforced concrete

Zaha Hadid Architects,

London, Singapore, Milano,

Architectural Solutions

Design,

A pavilion in London made out of a new material, glass fibre-reinforced concrete, was the theme of a competition that saw the involvement of Zaha Hadid, in which the prize went to Synthesis Design + Architecture



Pavilion made of Fibre-C - SDA glass fibre-reinforced concrete 
The jury of the 2007 competition to design a pavilion for construction in London in 2008, destined to be taken apart and reinstalled in Singapore, included Zaha Hadid, and chose the project developed by SDA – Syntesis Design + Architecture – for construction in Fibre-C, glass fibre-reinforced concrete. Parametric design and rapid construction thanks to use of this innovative material permitted creation of a prefabricated pavilion for assembly on-site, putting it together with neoprene joints and bolts. The project maintained a focus on design, with a high-impact look recalling the interior of a snail shell, and on minimalism, with simple lines created through elastic, simple, immediate design. The frame of the construction consists of a floor slab with little girders laid on the ground, the point of departure for curved weight-bearing girders which are preformed and numbered for error-free assembly, normally joined in three or four segments and containing housings for secondary girders. Each slab of Fiber-C measures 13.4 millimetres thick and acts as both frame and roof, creating unusual 3D moiré effects of light and shadow. All the builder had to do was use a couple of ordinary tools to assemble and, if necessary, dismantle the pavilion, doing away with the need to create a big construction site for a small building, and the material used was light enough that a small crew could handle it without any logistical difficulties, so that in the end it took less time to construct the building than to design it. The final effect is a bold, iconic look, in some ways a little open-air manual of technology, not just a simple exercise in style.

Fabrizio Orsini 

Location: Bedford Square, London, United Kingdom
Client: Architectural Association
Program: Public Pavilion Year: October 2007 (competition win announced) March 2008 (completion and opening) November 2008 (dismantled and moved to Size:100m2 Singapore)
Architects: Synthesis Design + Architecture w/ Nex Architecture
Structural: Adams Kara Taylor
Sponsors: Rieder Beton, Zaha Hadid Architects, Adams Kara Taylor, Buro Happold, Innova Construction, DHA Designs

GALLERY

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA

SDA


Il nostro sito web utilizza i cookie per assicurarti la migliore esperienza di navigazione.
Se desideri maggiori informazioni sui cookie e su come controllarne l’abilitazione con le impostazioni del browser accedi alla nostra
Cookie Policy